De Goornhoek 1-2, 7841 HC Sleen

Dorn

Basis van de Dornmethode

De basis van de Dornmethode is altijd de correctie van het beenlengteverschil. Bijna iedereen heeft een beenlengteverschil. Wel hebben we even lange benen, alleen daar waar het been langer lijkt, is er meer ruimte in het heupgewricht. Bij uitzondering is het beenlengteverschil het gevolg van een operatie of geboorteproblemen. Als onze benen ongelijk lang zijn, staat ook het bekken scheef. Wanneer het bekken scheef staat, zorgt het  voor veel problemen. Het kan leiden tot heiligbeenverschuivingen en veel chronische problemen zoals scoliose, lage rugklachten, heupklachten, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, darm- en blaasproblemen en nekklachten.

Oorzaken voor het beenlengteverschil

De oorzaken van ongelijke benen kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap maar  vooral gewoon het (lang) zitten. Als je in een correcte houding zit, staat de romp in een 90 graden positie ten opzichte van de benen. Dan ontspannen de heupspieren zich.  Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met ertussenkraakbeen en daarom heen spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen uit de kom van het heupgewricht “getrokken”. Bij het opstaan glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goedepositie. De spieren zijn door het staan weer aangespannen en stabiliseren de verkeerde houding.
 

De behandeling

Bij klachten kan beenlengteverschil worden geconstateerd waarna het advies altijd is om het korte been te verlengen door een aanpassing van de schoen. Dit is een niet natuurlijke aanpassing, waar het lichaam niet mee kan werken.
Het lichaam werkt altijd aan herstel. Een natuurlijke aanpassing is eenaanpassing die het lichaam ondersteunt in het zelf herstellend / zelfhelend vermogen.De aanpassing van de schoen stabiliseert de bekkenscheefstand op een niet natuurlijke wijze wat later tot enorme heup en lage rugklachten kan leiden.

Een natuurlijke correctie waar het lichaam mee kan werken, naast Shiatsu, is de Dornmethode. Hierbij wordt het lange been zgn. korter gemaakt door het als het ware terug te schuiven naar de natuurlijke positie. Het lichaam wordt daarbij gestimuleerd deze positie vast te houden. Nadat het beenlengteverschil is opgelost, controleren en corrigeren we de wervelkolom. Hebben we een afwijkende wervel gevonden, dan oefent de therapeut gericht druk uit op de wervels en voelt met beide duimen de wervelkolom van onder naar boven toe.
 

Het resultaat

Het lichaam voelt na de behandeling zeer ontspannen en stabiel aan. Er is direct meer bewegingsvrijheid van de gewrichten en minder pijn.