Handelsweg 14, 7826 TC Emmen

bewust ouderschap als baken voor harmonie en gezondheid in het gezin en op school

<< terug
11 november 2018

Kinderen zijn van nature hoogsensitief. Dit moet ook omdat ze leren door te kopiëren. Het waarnemingsvermogen van kinderen is daarom hoogsensitief en staat op scherp.  Ze zien, voelen, horen alles, reageren daarom ook op wel en niet uitgesproken spanningen omdat het hun onrustig maakt. Ze voelen zich vaak verantwoordelijk voor wat er mis gaat ook al weten ze niet waarom. Non-verbale communicatie begrijpen ze maar al te goed. Volwassenen staan daar niet bij stil en functioneren veelal op een ander tempo met een ander verwachtingspatroon. Wanneer ouders/ volwassenen in beslag genomen worden door hun werk, verantwoordelijkheden, emoties is de focus gericht op wat hun in beslag neemt. Ze missen daardoor hoe dit invloed heeft op de kinderen die bij hun in de buurt zijn.  

Kinderen hebben een heel sterk ontwikkelt rechtvaardigheidsgevoel, vertrouwen en loyaliteitsgevoel. Omdat de communicatie tussen volwassenen en kinderen niet altijd vloeiend verloopt, voelen ze zich ook regelmatig
onterecht gestraft en niet begrepen. Deze situatie mag niet onderschat worden. Dit raakt het kind in de basis en in hoe het kind zichzelf ziet, de identiteit.

De natuurlijke kwaliteit van hoogsensitieve waarneming is bedoeld om ze te helpen te ontwikkelen als een
goed functionerend sociaal mens in een sociale maatschappij. Wanneer er verwarring ontstaat over het gedrag van een kind,  dan zou de volwassene (familie en school) eerst de verantwoordelijk bij zichzelf moeten gaan zoeken en aan een zelfreflectieonderzoek moeten gaan doen voordat het kind ermee belast wordt. Zodra het kind onderworpen wordt aan diverse onderzoeken is dat een extra bevestiging aan het kind, dat er iets mis is met het kind. De prioriteit zou altijd moeten liggen bij het vraagstuk hoe volwassenen kinderen zo goed en verantwoordelijk mogelijk kunnen begeleiden en opvoeden. Dit doe je met een rustige, stabiele kern. Een onmisbaar uitgangspunt voor harmonie en balans in het hele gezin /  in de hele school.

Wil je meer weten over onze visie en hoe wij kunnen ondersteunen? www.complement-gz.nl, info@complement-gz.nl

#OudersaandeTOP!, #bewustouderschap, #onrustigekinderen, #hoogsensitief, #kinderen, #basisschool, #school, #innerlijkeonrust, @harmonie, #balans, #veranderen, #lezing, #coaching, #training, #teambuilding, #workshop